You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Naša misija

Udruženje DRUŠTVO SLOVENAČKO - SRPSKOG PRIJATELJSTVA "ZDRAVICA" NIŠ je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano 25.12.2015. godine sa sedištem u Nišu, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja i obnove kulturne tradicije i privrednog života pripadnika slovenačke nacionalne manjine Nišavskog okruga kao i negovanja i unapređenja prijateljskih, nacionalnih, kulturnih i ekonomskih veza sa pripadnicima srpske zajednice.

Naši ciljevi

Ciljevi Udruženja su:
- doprinos celokupnom kulturnom i privrednom životu Nišavskog okruga;
- obnavljanje slovenčko-srpske kulturne tradicije u Nišavskom okrugu;
- organizovanje kurseva slovenačkog jezika za sve članove koji ga žele naučiti, obnoviti ili poboljšati;
- predavanja iz raznih oblasti kao: slovenačka književnost, muzika, slikarstvo, geografija, ekonomija, istorija i drugo;
- genaološka, istorijska, etnološka i sociološka istraživanja i projekti u odnosu na slovenačku populaciju u Nišavskom okrugu;
- uspostavljanje pokidanih veza između rodbine, prijatelja, kolektiva i naselja u Nišavskom okrugu i Sloveniji i njihovo učvršćivanje.
- pospešivanje ekonomske saradnje na relaciji Nišavski okrug – Slovenija kroz zajedničke preduzetničke poduhvate radi ostvarenja ekonomskog napretka Nišavskog okruga;
- organizovanje kulturne saradnje između muzeja, arhiva, domova kulture, biblioteka i kulturno-umetničkih društava u Nišavskom okrugu i Sloveniji;
- organizovanje naučne saradnje između fakulteta i instituta u Nišu i Sloveniji;
- pomoć u procesu evro integracija Srbije.

U zdravom telu zdrav duh

Izuzetno cenimo značaj očuvanja zdravlja i životne sredine, te u tom smislu organizujemo razne fizičke aktivnosti - od izleta u prirodi do organizacije sportskih igara.

Izuzetno smo fleksibilni

Interesi naših članova su nam prioritet. U saradnji sa ambasadom Slovenije pružamo sve vrste informacija od značaja za pripadnike slovenačke nacionalne manjine.

Obrazovanje i kultura

Časovi slovenačkog jezika koje organizujemo u saradnji sa predavačem slovenačkog jezika sa Univerziteta u Nišu za naše članove su besplatni. Sve kulturne praznike obeležavamo na zavidnom nivou.

Kontakt

Možete nas kontaktirati putem Facebook stranice, Instagama, e-mail-a. Odgovaramo u najkraćem roku!

O nama

Mi smo mlado i perspektivno Udruženje.

Ambicija i želja za druženjem nam svakako ne nedostaju.

Širimo ljubav i prijateljstvo.

Podjednako održavamo kontakte sa Slovenijom i srpskim Društvima u Sloveniji.

BROJ ČLANOVA

PUTOVANJA

SARADNICI/SIMPATIZERI

Učešća na kulturnim priredbama

Učešća na edukativnim skupovima

Učešća na ekološkim tribinama

Učešća na istorijskim skupovima

Naše priredbe, nastupi, gostovanja...

Poslednja dešavanja

Prešernov Dan - online

Za razliku od prethodnih godina, ove smo ovaj veliki kulturni praznik Slovenije proslavili online. Naši članovi su kazivali pesme najvećeg slovenačkog pesnika Franceta Prešerna.

Banicijada 2021

Nakon prošlogodišnje pauze ponovo je u Beloj Palanci organizovana Banicijada. Sada već tradicionalna manifestacija brendiranog lokalnog proizvoda i ove godine je okupila veliki broj učesnika. U revijalnom delu naše Udruženje je predstavilo deo slovenačke nacionalne kuhinje - jelo "Kisela repa sa Kranjskom kobasicom". Među učesnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, Sirije, Francuske, Bugarske, Mađarske, Srbije neskromno se hvalimo da je naše jelo nestalo nakon 10 minuta od početka podele posetiocima. Naš tim predvođen zlatnim rukama naše Jožice Srebrnič predstavio nas je u najboljem mogućem svetlu. Pomoć su joj pružili Marija Kranjc, Marija, Boban Petković, Sonja Nikolić... Organizatoru, kao i svake godine do sada, sve čestitke na besprekornoj organizaciji i gostoprimstvu.

Kontinuirane objave na Facebook-u

Svakodnevne objave aktuelnih dešavanja u Sloveniji i Srbiji u svim oblastima života - od zanimljivosti iz svakodnevog života do aktuelnih političkih dešavanja sa posebnom pažnjom na trenutnu pandeniju virusa Kovid-19.

Naši sponzori

Neizmernu zahvalnost dugujemo našim prijateljima-sponzorima bez čije bi velikodušne pomoći naš rad bio gotovo nemoguć...